Χτίζοντας μια ονειρεμένη καριέρα στην αρχιτεκτονική

building-a-dream-career-in-architectureΓια πολλούς το αντικείμενο του αρχιτέκτονα ταυτίζεται αποκλειστικά με τη διαδικασία του σχεδιασμού διάφορων κατασκευών και τη δημιουργία μακετών, βάσει των κοινώς αποδεκτών και νόμιμων προδιαγραφών, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε πελάτη. Η πραγματικότητα ωστόσο απέχει κατά πολύ από αυτό, καθώς ένας επαγγελματίας αρχιτέκτονας φέρνει εις πέρας μια πολύ πιο σύνθετη εργασία που ξεκινά από (και καταλήγει σε) μια ολοκληρωμένη πρόταση για έργο, η οποία κρύβει πίσω της πολύωρες μελέτες.

Οι μελέτες αυτές μπορούν να διαρκέσουν από λίγους έως και αρκετούς μήνες και υλοποιούνται για να ικανοποιήσουν τον σκοπό χρήσης του κτιρίου, εξετάζοντας τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα των εξωτερικών και των εσωτερικών του χώρων, τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, τη χωροθέτηση και τις οικοδομικές προδιαγραφές της περιοχής που θα φιλοξενήσει το έργο, αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους που φαντάζουν απολύτως “ξένες” για όποιον είναι εκτός του κλάδου. Ο αρχιτέκτονας -με άλλα λόγια- εργάζεται πάνω στο όραμα του πελάτη και προσπαθεί να παρουσιάσει μια λύση λειτουργική και ρεαλιστική σύμφωνα με την περιγραφή του.

Οι σπουδές, η εξειδίκευση, η εμπειρία, η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στα υλικά είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον σωστό επαγγελματία και τον κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Πέρα από τα παραπάνω όμως, ένας αρχιτέκτονας θα πρέπει να είναι δημιουργικό πνεύμα, να έχει αισθητική αλλά ταυτόχρονα και πρωτοτυπία, ούτως ώστε οι προτάσεις του να οργανώνουν με φαντασία και καλαισθησία τον χώρο μέσα στον οποίο ο άνθρωπος κινείται, ζει και εργάζεται.

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικοδομική δραστηριότητα της κάθε εποχής και περιοχής, ενώ η πραγμάτωση μεγαλεπήβολων έργων, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η συντήρηση και η αναστήλωση παραδοσιακών οικισμών αποτελούν επιπλέον πεδία δραστηριότητας για τους επαγγελματίες του χώρου.

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική εργασία είναι η σύγχρονη τεχνολογία, ο Η/Υ και τα αρχιτεκτονικά προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία διδάσκονται και μπορούν να αναδειχθούν σε εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον αρχιτέκτονα μηχανικό.