Τα καλύτερα παραδείγματα της κυπριακής αρχιτεκτονικής

cypriotΗ κυπριακή αρχιτεκτονική δανείζεται στοιχεία από αντίστοιχα στυλ άλλων χωρών και ταυτόχρονα συνδυάζει κάποια από τα στυλ αυτά για να δημιουργήσει το δικό της. Και ενώ στη διάρκεια του 19ου αιώνα κυριαρχούσε το κλασικό και αναγεννησιακό στυλ, σε μεγάλο βαθμό και λόγω της κλασικής παιδείας των Άγγλων αποικιοκρατών, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, και ιδιαίτερα μεταξύ 1920 και 1950, παρατηρείται μια τάση συνδυασμού διάφορων στυλ.

Ένα παράδειγμα κλασικού στυλ αρχιτεκτονικής, το οποίο για τους Άγγλους συμβόλιζε την ιστορία, την κουλτούρα και τη μόρφωση, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου που σχεδιάστηκε φέροντας μια σειρά από εκθεσιακά δωμάτια και ανοιχτή αυλή.

Από την άλλη πλευρά, το κτίριο του Κυβερνείου (που ξαναχτίστηκε μετά το ολοσχερές κάψιμό του από διαδηλωτές το 1931) σχεδιάστηκε σε σχήμα “Π” από τον Λονδρέζο αρχιτέκτονα Webb και φέρει μεγάλη βεράντα, καμάρες και έναν μικρό πύργο, όντας επηρεασμένος από διαφορετικές αρχιτεκτονικές “σχολές”. Αφού μελέτησε λεπτομερώς πολλά κυπριακά κτίρια, όπως η εκκλησία του Αγ. Νικολάου (Λευκωσία) και το Μοναστήρι της Αχειροποιήτου, ο Webb προσπάθησε με το νέο Κυβερνείο να δημιουργήσει ένα κτίριο “Κυπριακού στυλ” αναμιγνύοντας ντόπια και αλλοδαπά στοιχεία και φιλοσοφίες. Ένα τέτοιο στοιχείο είναι οι μυτερές καμάρες των βεραντών, που έχει τις ρίζες του στο γοτθικό στυλ. Μπορεί να λεχθεί, επομένως, ότι από το κλασικό στυλ αρχιτεκτονικής που επικράτησε στην Κύπρο κατά τον 19ο αιώνα, γύρω στο 1920 προέκυψε το νεο-κλασικό που είχε σαφείς επιρροές από πολλά διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και 1960 δημιουργήθηκε μια νέα τάση, αυτή του μοντέρνου στυλ, το οποίο ήταν ακόμη περισσότερο επηρεασμένο από τις ευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές τάσεις. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι είχαν ήδη αρχίσει να σπουδάζουν σε αγγλικά πανεπιστήμια και έφερναν στο νησί αυτές τις τάσεις μετά την αποφοίτησή τους. Το συγκεκριμένο στυλ επικράτησε στην Κύπρο κυρίως μετά την ανεξαρτησία της χώρας (1960). Ταυτόχρονα, μια άλλη τάση στην Κύπρο υιοθετήθηκε από τα παραδοσιακά σπίτια με γοτθικού τύπου καμάρες και στα οθωμανικά κιόσκια.