Προοπτικές για προγράμματα αρχιτεκτονικής τεχνολογίας και σχεδιασμού

prospects-for-technology-architecture-and-design-programsΟι μηχανικοί-αρχιτέκτονες συνεργάζονται και δουλεύουν μαζί με τους σχεδιαστές-μηχανικούς (σχέδιο) αστικών χώρων. Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνεται ο σχεδιασμός αρχιτεκτονικών έργων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών προγραμμάτων σχεδιασμού, όπως το AutoCAD και το Revit.

Η άριστη χρήση αυτών των προγραμμάτων, μαζί με το έμφυτο ταλέντο στο σχέδιο, είναι προαπαιτούμενα για την επιτυχία στον χώρο.

Οι τάσεις όμως δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι μηχανικοί και αρχιτέκτονες ασχολούνται με έργα μέσω CAD. Προηγούμενα, μόνο σχεδιαστές και γνώστες του CAD ασχολούνταν με τέτοια έργα. Η τάση αυτή όμως ίσως περιορίσει μελλοντικά τις εργασιακές ευκαιρίες των τελευταίων έναντι των πρώτων! Είναι γνωστό πάντως ότι, εργασιακή απασχόληση τόσο για τους αρχιτέκτονες όσο και για τους σχεδιαστές αρχιτεκτονικής, υπάρχει μόνο αν υπάρχει και οικοδομικός οργασμός.

Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων αρχιτεκτονικής εκπαιδεύονται στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Ο μελλοντικός αρχιτέκτονας θα πρέπει να είναι ικανός να αναλάβει τον σχεδιασμό κτιριακών εγκαταστάσεων από την αρχική ιδέα ως το τελικό προϊόν. Η κρίση όμως επέφερε και οικοδομική στάση και τα πολλαπλά προσόντα πλέον, όπως η χρήση AutoCAD-Revit αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την επιβίωση όλων.

Το γεγονός από μόνο του συνιστά ότι οι ευκαιρίες εργασιακής απασχόλησης για τους σχεδιαστές και ειδικούς AutoCAD είναι μέτριες. Με άλλα λόγια, προκειμένου να επιβιώσουν όλοι, μάχονται να αποκτήσουν πιστοποίηση AutoCAD. Αυτόματα, εξυψώνεται η αξία των σχεδιαστικών αυτών προγραμμάτων.

Γλυκόπικρη αλήθεια είναι και το γεγονός ότι, άριστοι γνώστες τέτοιων σχεδιαστικών προγραμμάτων βρίσκουν ευκολότερα εργασία παρά οι απόφοιτοι σχολών αρχιτεκτονικής πανεπιστημίων! Η αξία τους έγκειται στο ότι αναλαμβάνουν σχεδιασμό όχι μόνο αρχιτεκτονικής αλλά ηλεκτρικών-υδραυλικών έργων, σχεδιασμό και παραγωγή εξειδικευμένων ανταλλακτικών ή μηχανικών μερών κ.ά. Κι όλα αυτά κάποιες φορές απλά με τη χρήση απλών σχεδιαστικών προγραμμάτων. Αυτούς δε θα τους βρει κανείς σε γραφεία ή εταιρείες αρχιτεκτόνων αλλά να εργάζονται αυτόνομα.

Αν λοιπόν στο ερώτημα: ”Υπάρχουν προοπτικές αναφορικά με τα σχεδιαστικά προγράμματα;” απαντήσει κανείς θετικά, μάλλον θα έχει δίκιο, αλλά με μία σημαντική διαφορά: εξαρτάται ποιος, πότε και πώς χρησιμοποιεί αυτά τα προγράμματα!