Οι καλύτερες σχολές αρχιτεκτονικής: Τα κορυφαία Πανεπιστήμια της λίστας

Πέρα από το ταλέντο, τη φυσική κλίση του ατόμου, τη φαντασία και την πρωτοτυπία στις ιδέες και στον σχεδιασμό, είναι σημαντικό ένας αρχιτέκτονας να ξεκινήσει σωστά την καριέρα του. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, η απόκτηση του απαραίτητου θεωρητικού υπόβαθρου και η σωστή καθοδήγηση αποτελούν στοιχεία επίκτητα και απαραίτητα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις σπουδές. Γι’ αυτό καλό είναι ο επίδοξος αρχιτέκτονας να φροντίσει να ενημερωθεί για τις καλύτερες σχολές αρχιτεκτονικής, που θα του προσφέρουν κορυφαία εκπαίδευση και όλα τα εφόδια για να ξεχωρίσει στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιείται ετησίως και από την οποία προκύπτει η λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ανά τομέα σπουδών, για το 2016 ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια αρχιτεκτονικής φιγουράρουν τρία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και τρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αμερικάνικη αρχιτεκτονική παιδεία υψηλών προδιαγραφών παρέχουν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της ational-university-of-singaporeΚαλιφόρνια (UCB) και το Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κορυφαίες αρχιτεκτονικές σχολές είναι το UCL (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Σχολή Αρχιτεκτονικής Μπάρτλετ), το Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Μάντσεστερ. Τη λίστα με τα δέκα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου μπορεί κανείς να σπουδάσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία, το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης στην Ελβετία, το Πανεπιστήμιο Τσίνγουα στην Κίνα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

Ένα από τα καλύτερα και ταυτόχρονα πιο «κοντινό» στην Ελλάδα πανεπιστήμιο, που φημίζεται για το τμήμα αρχιτεκτονικής, είναι το Πολυτεχνείο του Μιλάνο στην ομώνυμη ιταλική πόλη του Βορρά. Μάλιστα η σχολή αρχιτεκτονικής διαθέτει αγγλόφωνο τμήμα, πράγμα που κάνει την επιλογή του ακόμα πιο εύκολη. Άλλα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου μπορεί κανείς να σπουδάσει αρχιτεκτονική με αξιώσεις στην Ιταλία, είναι το Πανεπιστήμιο «Luigi Bocconi» επίσης στο Μιλάνο, τα Πανεπιστήμια του Μπάρι, της Μπολόνια, της Γένοβα, του Σαλέρνο και το Πανεπιστήμιο «Federico ΙΙ» στη Νάπολη.

Εάν όμως ο ενδιαφερόμενος προτιμήσει τις σπουδές στην Ελλάδα, στις καλύτερες εγχώριες επιλογές συμπεριλαμβάνονται οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που εδρεύουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τα Χανιά, την Ξάνθη και τα Ιωάννινα.