Η Συναρπαστική Ιστορία της Κύπρου

the-fascinating-history-of-cyprusΣτο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, λουσμένο στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου, ξεπροβάλλει σαν πολύτιμο πετράδι το Νησί της Αφροδίτης! Είναι η Κύπρος με τη συναρπαστική ιστορία που μετράει πάνω από 10.000 χρόνια, ο τόπος όπου μύθος και πραγματικότητα πλέκονται όμορφα σαν τις Λευκαρίτικες δαντέλες, το νησί που έγινε αντικείμενο αγοραπωλησίας και πολλοί θέλησαν να κατακτήσουν, η γη όπου περπάτησαν οι Απόστολοι του Χριστού…

Σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ, στην Πάφο, γεννήθηκε η Αφροδίτη αναδυόμενη μέσα από τα κύματα, στην τοποθεσία “Πέτρα του Ρωμιού”, η οποία σχετίζεται με έναν ακόμη θρύλο, αυτόν του Διγενή Ακρίτα. Ήταν ο ήρωας με την υπερφυσική δύναμη, που σύμφωνα με την παράδοση σταμάτησε τους Σαρακηνούς, οι οποίοι ετοιμάζονταν να λεηλατήσουν την περιοχή, σηκώνοντας με το ένα χέρι και πετώντας έναν τεράστιο βράχο στη θάλασσα κατατροπώνοντάς τους. Σε αυτό τον βράχο οφείλει το όνομά της η περιοχή η οποία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν κυνηγοί και καλλιεργητές αλλά σύντομα εξελίχθηκαν σε επιδέξιους τεχνίτες και ικανούς εμπόρους, κατασκευάζοντας και πουλώντας χρηστικά αντικείμενα λίθινα και πήλινα στην αρχή και στη συνέχεια χάλκινα, αξιοποιώντας τα τεράστια αποθέματα του συγκεκριμένου μεταλλεύματος, το οποίο μάλιστα πήρε το λατινικό όνομά του cuprum από το νησί.

Γύρω στα 1400 π.X. έμποροι από την Ελλάδα και, στη συνέχεια, διαδοχικά κύματα Αχαιών εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, εξελληνίζοντας το νησί και ιδρύοντας πόλεις-βασίλεια με επιβλητικά μνημεία και εντυπωσιακά τείχη.

Κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα, αυτές οι πόλεις βασίλεια υποτάχθηκαν διαδοχικά σε Ασσύριους, Αιγύπτιους και Πέρσες, για να προσαρτηθούν τελικά ενωμένα στην Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του νησιού με τον ελληνισμό.

Στη συνέχεια η Κύπρος αποτέλεσε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ από τον 1ο π.X. μέχρι και τον 4ο μ.X. αιώνα ισχυροί σεισμοί κατέστρεψαν εντελώς τις κύριες πόλεις.

Τις φυσικές καταστροφές, ακολούθησαν περισσότεροι κατακτητές, Άραβες, Βενετοί, Οθωμανοί και Βρετανοί, μέχρι το 1960 οπότε η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Το 1974 ο Τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο καταλαμβάνοντας 37% του εδάφους, το οποίο κατέχει ακόμη. H Κύπρος από το 2004 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να γράφει ιστορία, καθώς το 2017 η Πάφος θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!