Η σημασία του αρχιτεκτονικού σχεδίου

the-importance-of-the-architectural-planΑναμφίβολα σε μια αρχιτεκτονική κατασκευή, τα καλά υλικά, η ποιότητα της εργασίας και η σωστή υλοποίηση του σχεδίου αποτελούν το Α και το Ω για ένα ασφαλές, όμορφο και παράλληλα χρηστικό οικοδόμημα.

Συχνά κανείς αφήνει σε δεύτερη «μοίρα» τον σχεδιασμό, εκτός και αν μιλάμε βέβαια για κάποιο ιδιαίτερα ξεχωριστό αρχιτεκτονικά δημιούργημα, όπου ο σχεδιασμός και η τελική εμφάνιση είναι πρωταρχικής σημασίας. Ωστόσο, όταν μιλάμε για το αρχιτεκτονικό σχέδιο δεν εννοούμε πάντα την καλαισθησία. Μιλάμε φυσικά και για τη λειτουργικότητα, την εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να μας προσφέρει το κτίσμα μακροπρόθεσμα και για άλλους, δευτερεύουσας σημασίας παράγοντες.

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί μια αρχιτεκτονική κατασκευή, αυτή πλέον αποκτά και ένα λειτουργικό κόστος. Υπάρχουν φθορές των υλικών από τον χρόνο, από το φυσικό περιβάλλον, από τη μόλυνση και από την ίδια τη χρήση που κάνουν οι άνθρωποι. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί στον σχεδιασμό ώστε το κτίριο να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες ανάγκες συντήρησης, οι οποίες οδηγούν αναπόφευκτα σε νέες οικονομικές δαπάνες. Ένα κακώς σχεδιασμένο κτίσμα, όσον αφορά αυτό τον τομέα, μπορεί πολύ γρήγορα να κάνει το κόστος της συντήρησης και της διαχείρισης τεράστιο, μετατρέποντάς το ακόμη και σε μη χρηστικό. Αυτό δεν είναι κάτι το σπάνιο, έχει συμβεί και συμβαίνει πολλές φορές. Αντίθετα, ένα καλά σχεδιασμένο κτίσμα, καταφέρνει να εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε όσους το χρησιμοποιούν σε βάθος χρόνου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μόνιμες αρχιτεκτονικές κατασκευές έχουν διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο πολλές δεκαετίες, έως και αιώνες.

Ευτυχώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν πολύ προς τον τομέα αυτό. Τα προγράμματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού CAD επιτρέπουν στους σχεδιαστές να προσέξουν ακόμη και την ελάχιστη λεπτομέρεια και μπορούν ακόμη και να τους προειδοποιήσουν για ενδεχόμενα προβλήματα και δυσλειτουργίες του προσχεδίου και του τελικού σχεδίου. Παράλληλα, επιταχύνουν αφάνταστα τη διαδικασία σε σχέση με το παρελθόν και μάλιστα όσο πιο πολυσύνθετη και δύσκολη είναι μια κατασκευή, τόσο πιο μεγάλη είναι η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.