Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη

the-monastery-of-st-john-chrysostom-at-koutsovendisΗ ορθοδοξία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου, και η παρουσία της διαπιστώνεται με την πληθώρα χριστιανικών ναών και μοναστηριών σε όλη την επικράτειά της.

Ένα ιδιαίτερο μοναστήρι του νησιού είναι η ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο βουνό Κουτσοβέντη, στην επαρχία της Κερύνειας. Χτίστηκε το 1050 μ.Χ. από τους Βυζαντινούς δίπλα από το κάστρο του Βουφαβέντου.

Η παράδοση λέει πως μία ρήγαινα, η Μαρία ντε Μολίνο, η οποία ζούσε στο κάστρο και υπέφερε από την αρρώστια της λέπρας, ζούσε απομονωμένη με μόνη συντροφιά το σκυλί της, το οποίο κόλλησε την ασθένειά της. Για κάποια περίοδο όμως το σκυλί της έφευγε από το κάστρο και γυρνούσε βρεγμένο και σε καλύτερη κατάσταση υγείας. Τότε η αρχόντισσα ζήτησε να μάθει από έναν υπηρέτη της, το μέρος όπου πήγαινε το σκυλί της. Αυτός ακολουθώντας το, βρήκε πως το σκυλί πήγαινε σε μία πηγή στο βουνό, από όπου έβγαινε νερό και λουζόταν. Αφού το έμαθε αυτό η Μαρία ντε Μολίνο, πήγε και η ίδια στην πηγή όπου και γιατρεύτηκε. Ύστερα, το βράδυ εκείνης της ημέρας, είδε σε όραμα τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο ο οποίος της ζήτησε να χτίσει ένα μοναστήρι. Σημαντικές μορφές του μοναχισμού συνδέθηκαν με το μοναστήρι, όπως ο όσιος Γεώργιος ο νέος και ο άγιος Νεόφυτος.

Το αρχικό καθολικό της μονής είχε οκταγωνικό τρούλο, με ιδιαίτερη αξία για βυζαντινή αρχιτεκτονική, το οποίο καταστράφηκε το 1891. Στα βόρεια του καθολικού χτίστηκε το παρεκκλήσι της Αγιάς Τριάδας από τον διοικητή Ευμάθιο Φιλοκάλη, το οποίο είναι μονόκλιτο τρουλαίο με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Κοντά στη μονή βρίσκονται σε κατάσταση ερειπιώδη, δύο ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία και στον Σωτήρα Χριστό, οι οποίοι είναι μονόχωροι με τρούλο.

Μέχρι και το 1974 η μονή αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο και αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο επισκέπτονταν πολλοί προσκυνητές. Δυστυχώς, από την τούρκικη εισβολή του 1974 και μετά, η Ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου λειτουργεί ως στρατώνας και είναι μη προσβάσιμη.