Αρχιτεκτονική και Σχολεία

Οι μαθητές περνούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία των σωστών σχολικών υποδομών. Κάθε σχολικό κτίριο θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο, λειτουργικό και καλαίσθητο. Είναι απαραίτητη επιπλέον η σωστή δόμηση του σχολείου, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών αλλά και των καθηγητών στο έπακρο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αρχιτεκτονική των σχολείων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της μάθησης.
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής των σχολείων στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι μαθητές έχουν ακριβώς το επίπεδο της στέγασης που τους αρμόζει. Ακόμη κι αν δεν καλύπτονται τέτοιες επιθυμίες στο 100%, όμως, υπάρχουν ορισμένες ανάγκες που ο αρχιτέκτονας οφείλει σαφώς να λάβει υπόψη του.

Χώροι Αισθητικής Και Λειτουργικής Ανωτερότητας

Οι χώροι που επιλέγονται για την κατασκευή ενός σχολείου πρέπει να είναι αρκετά μεγάλοι σε μέγεθος. Εξάλλου, θα χρειαστεί να διαμορφωθεί στον περιβάλλοντα χώρο το μέρος όπου οι μαθητές θα χαλαρώνουν στην ανάπαυλα μεταξύ των μαθημάτων. Οι τάξεις πρέπει να είναι ευρύχωρες και φωτεινές, ώστε να γεμίζει το εσωτερικό με φυσικό φως και να ευνοεί την εμπειρία των μαθητών.
Επιπλέον, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια. Τα σχολεία φιλοξενούν παιδιά, τα οποία πολύ συχνά inspireαποδεικνύονται λιγότερο συνετά από όσο οφείλουν να είναι. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η πρόληψη ατυχημάτων, μέσα από την κατασκευή χώρων που δεν εγκυμονούν κινδύνους. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία πρασίνου στο σχολείο. Μέσα από την επαφή με τα δέντρα και τα λουλούδια, τους πράσινους χώρους και το άφθονο οξυγόνο, οι μαθητές αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση.
Ένα σχολείο οφείλει να εμπνέει τους μαθητές. Είτε είναι εντυπωσιακό, είτε ακολουθεί την συνηθισμένη αρχιτεκτονική, το σχολείο είναι απαραίτητο να ελέγχεται διεξοδικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν ζημιές ή παραλείψεις. Με την επιλογή του κατάλληλου αρχιτεκτονικού στυλ στην κατασκευή του, το σχολείο παραμένει ασφαλές και λειτουργικό για πολλά χρόνια.