Αρχιτεκτονική και Κτίρια: Αγαπημένα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα όλων των εποχών

architecture-and-buildingsΗ ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών στον χώρο και η διαμόρφωση του οικιστικού περιβάλλοντος είναι το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής, μίας τέχνης με λειτουργικό κυρίως προσανατολισμό. Ωστόσο, με την πάροδο των αιώνων η αρχιτεκτονική πέρασε από διάφορα στάδια εξέλιξης και αναπτύχθηκαν διάφορα ρεύματα, από τα οποία αναδείχθηκαν μνημεία που από την κατασκευή τους μέχρι και σήμερα, άσχετα από τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, θεωρούνται στοιχεία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Ένα από τα αρχαιότερα και πιο αναγνωρίσιμα τέτοια μνημεία είναι ο Παρθενώνας, ένας ναός του 5ου π.Χ. αιώνα, κλασικής αρχιτεκτονικής, δωρικού ρυθμού, που βρίσκεται στην Αθήνα και είναι αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης. Ο Παρθενώνας στέκει ως μαρτυρία ενός προηγμένου πολιτισμού, που επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Αντίστοιχα διάσημο με τον Παρθενώνα είναι ένα μνημείο της ρωμαϊκής εποχής, το Κολοσσαίο στη Ρώμη, το τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής αμφιθέατρο που μπορούσε να φιλοξενήσει 50 χιλιάδες θεατές σε αγώνες που πραγματοποιούνταν από Ρωμαίους αυτοκράτορες.

Αργότερα, κατά τον μεσαίωνα, η γοτθική αρχιτεκτονική γεννά το ναό της Παναγίας των Παρισίων. Ο επιβλητικός μητροπολιτικός χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού χτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και κοσμείται από περίφημα γλυπτά και βιτρώ. Αντίστοιχα, στη Φλωρεντία υπάρχει το Ντουόμο, ο καθεδρικός ναός που χρειάστηκαν 600 χρόνια για την αποπεράτωσή του και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 30 χιλιάδες άτομα. Το εσωτερικό του κοσμείται από αγάλματα, γλυπτά και τοιχογραφίες των διασημότερων καλλιτεχνών της αναγέννησης.

Αργότερα, το κίνημα του μοντερνισμού επηρέασε και την αρχιτεκτονική, με τη σχολή του Μπαουχάους να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, έχοντας ως βασικές αρχές την απλότητα, τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα. Το ίδιο το κτίριο του Αρχείου Μπαουχάους στο Βερολίνο αποτελεί πιστό δείγμα αποτύπωσης αυτών των αρχιτεκτονικών αρχών.

Σήμερα, δεκάδες κτίρια υψώνονται ως δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ίσως όμως το πιο αναγνωρίσιμο και εμβληματικό κτίριο να υπήρξαν οι δίδυμοι πύργοι, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι από τη δεκαετία του 1970 υπήρξαν σήμα κατετεθέν του δυτικού κόσμου, έως την καταστροφή τους από τρομοκρατική βομβιστική επίθεση το 2001.